Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
Takaisin etusivulleMP urheilu 1950-54 Suomi

  Moottoripyöräkilpailu uutisia Suomessa 1950-54

1950


10.5. Tampereen Ajon midget-luokassa E. Lindqvist kukistaa 0,2 sekunnilla Ruotsin Jönssonin. Moottoripyörillä paras on Yrjö Heikkilä.

14.5  Ruissalon TT-ajon nopein on Raine Lampinen ennen Walter Bergströmiä ja Leo Nymania.

21.5  Väinölänniemen TT-ajoissa Kuopiossa Pentti Sirkiä voittaa yllättäen pääluokan. 

      Norrköpingissä 350 ksm luokan voittaa Suomen Curt Ginman.
28.5  Turun speedwayajoissa Häme voittaa muun Suomen 70-37 ja Ruotsin Ragge Friberg loukkaantuu ajettuaan teräsverkkoaidan läpi katsomoon.

27.8  Gardermoenin mp-ajoissa Norjassa Raine Lampinen ajaa 500-kuutioisissa toiseksi Belgian Leon Martinin takana. 

 3.9  Tampereella ajetaan 13. Pyynikinajo: Curt Ginman voittaa B-luokan rataennätyksellä 45.50,3 (20 kierrosta) ja Raine Lampinen A-luokan.

23.9. Moottoripyörien PM-kisassa Turussa 1000 metrin radalla voiton vie Norja Leif Hveem Ilmo Teräksen pinnistellessä neljänneksi. Joukkuekisan voittaa Norja, mutta Suomi lyö Tanskan.

24.9. Leif Hveem on PM-kilpailujen nopein myös 400 metrin speedwayradalla. Joukkuekisassa Suomi häviää sekä Norjalle että Tanskalle. 


Tiilimäki Pori ,50 luvulla.

1951


13.5   Moottorit jyrisevät kolmansissa Lappeenrannan ajoissa, joissa Yrjö Heikkilä voittaa kaksi mp-luokkaa ja autoilla ykkösiksi ajavat Nils Gagner ja Asser Vallenius.

14.5   Ruissalon TT-ajoissa Walter Bergström kukistaa isommassa luokassa Englannin Harry Bostockin mutta pikkuveli Bertel Bergström jää koneen
piiputtaessa pikkuluokan kolmanneksi (voiton vie Pentti Elomaa). 

 3.6   Porin TT-ajoissa Walter Bergström on kaksipyöräisten nopein ja Curt Lincoln voittaa Midgetien kisan.

17.6  Yrjö Heikkilä voittaa molemmat luokat moottoripyörien SM-erissä Riihimäellä. 

 8.7   Raumalla ajetaan ensi kertaa TT-ajon SM-osakilpailu: C-luokassa Nils "Pelle" Schröder ja Reino Forsten jättävät Raine Lampisen kolmanneksi.

15.7  Seinäjoen Moottorikerhon 25-vuotiskilpailuissa Norjan Vargold (500 ksm) ja Yrjö Heikkilä (350 ksm) ajavat luokkiensa rataennätykset.

15.7  Hedemorassa Valter Bergström ajaa 500-kuutioisten kierrosennätyksen, mutta kisan voitto menee Tanskan Sven Aage Sörensenille. 

 5.8  Savonlinnassa TT-mestaruuskilpailujen 5. osakilpailun nopeimmat ovat Raine Lampinen (500 ksm) ja Olli Riekki (350 ksm).

12.8  Lappeenrannan TT-ajojen 500 ksm:n luokassa Valter Bergström kukistaa Raine Lampisen. 125-kuutioisten luettelokoneitten luokassa Raili Kuokkanen
puolustaa naisten mainetta ja sijoittuu 11 ajajasta 4:nneksi. 

 26.8  Porissa moottoripyörien SM-osakilpailussa Yrjö Heikkilä 350 ksm:ssä ja Ilmo Teräs 500 ksm:ssä ovat nopeimmat ja Curt Lincoln voittaa kääpiöautojen kisan.

15.9  Helsingin Moottorikerhon järjestämissä scramble-ajoissa alle 125-kuutioiset voittaa Tor-Erik Johansson ja yli 125-kuutioiset P. Friberg.

16.9  Moottoripyöriä ei päästetä radalle Puijon Miljoona-ajoissa; kv. urheiluautojen luokan voittaa S.P.J. Keinänen, midget-luokan Curt Lincoln ja
pohjoismaisten erikoisurheiluautojen luokan Ruotsin E. Lundgren.

23.9  Moottoripyörien maarata-ajon mestaruuskisa päättyy Tampereen Hippoksella: alle 500 ksm:ssä O. Segerström lyö Yrjö Heikkilän, ja alle 350 ksm:ssä
O. Kannosto on ykkönen, mutta molempien luokkien SM-titteli menee Heikkilälle.

29.9  Helsingin Moottorikerhon scramble-ajoissa E. Ihalainen voittaa pikkuluokan, jossa Valter Bergström junior on viides, ja P. Friberg isomman luokan. 

 7.10   Helsingissä ajetaan syksyn kolmannet scramble-ajot: pikkuluokassa ajava Tor-Erik Johansson on koko kisan nopein, alle 250-kuutioiset voittaa
 Olavi Mustonen ja yli 250-kuutioiset Holger Lundelin.


Savonlinna TT, 50 luvulla.

1952


20.4. Päijänne-ajosta selviytyvät virhepisteittä suurten koneitten luokassa Nils Schröder, Lars Fager ja Carl-Olof Tötterström sekä 250-kuutioisella ajava
Walter Bergström. Ennen myöhästymisrajaa maaliin ajaa muiden muassa myös Sirkka-Liisa Holmero. Seppo Pesonen saa kallonmurtuman
loppumatkalla Mäkelänkadulla, kun vasemmalta sivukadulta tuleva auto törmää häneen
11.5. Eläintarhanajoja seuraa ennätysmäinen 72498 katsojan joukko: Urheiluautojen kisassa Seppo Keinänen ajaa ulos ja saa autonsa pysäytettyä vain kahden
 metrin päähän sankasta yleisöjoukosta. Kilpa-autojen F3-luokan Keinänen voittaa, ja toisen suomalaisvoiton ajaa moottoripyörien
 B-luokassa Curt Ginman. Toinen mp-voitto menee Englannin A.J. Dudley-Wardille, ja autoluokkien voittoihin ajavat Belgian Roger Laurent,
Englannin M.W. Head ja Ruotsin Waldemar Stener. 

 18.5  Ruissalon TT-ajoissa 12504 maksanutta katsojaa näkee, kun Esko Lahti voittaa 500-kuutioiset Walter Bergströmin ja Raine Lampisen keskeytettyä jo
alkukierroksilla ja Olli Riekki voittaa 350-kuutioiset Curt Ginmanin ajokin ketjujen katkettua.

25.5  Karlskronan TT-ajoissa Curt Ginman häviää 8 sekuntia Ruotsin Hans Danielssonille. 

 1.6  Turussa speedwayn MM-karsinnassa Yrjö Heikkilä päihittää ruotsalaiset Zanderholmin ja Gustafssonin.

1.6  Porissa Tiilimäen ajon voittoihin kaasuttelevat moottoripyörien C-luokassa Walter Bergström ja B-luokassa Curt Ginman sekä kääpiöautoilla Curt Lincoln.

8.6  Harjun TT-ajojen nopeimmat ovat Walter Bergström C-luokassa ja Curt Ginman B-luokassa.

10.6  Ensimmäisenä suomalaisena scramble-kuskina Tor-Erik Johansson lähtee kilpailemaan ulkomaille ja sijoittuu 12:nneksi ruotsalaisten, englantilaisten, hollantilaisten ja belgialaisten seassa Ruotsin Skillingarydissä.
 
15.6  Riihimäen raviradalla Pentti Loivaranta kukistaa Curt Lincolnin Midgetien SM-kisassa, ja moottoripyörien nopeimmat ovat Leo Helminen (C-luokka) ja Aarre Peltonen (B).

20.6  Oslossa Leif "Basse" Hveem on speedwayn MM-karsinnan nopein ja suomalaiset Yrjö Heikkilä ja Leo Helminen jäävät kahdeksan parhaan ulkopuolelle eivätkä siten selviydy MM-finaaliin.


5.7  Käpylän kisakylässä eräs Pakistanin joukkueen johtajista juoksee läpi lasioven saaden muutamia naarmuja otsaansa.


17.7. Saksalainen 70-vuotias yksikätinen Karl Alby saapuu Suomeen Duisburgista ajettuaan Tanskan ja Ruotsin kautta polkupyörällä n. 110 kilometriä päivässä.


3.8  Salossa TT-ajojen nopeimmat ovat Walter Bergström 500 ksm:n ja Curt Ginman 350 ksm:n luokassa.


10.8  Moottoripyörien TT-ajon SM-osakilpailussa Savonlinnassa Pauli Koskela voittaa C-luokan, Curt Ginman B-luokan ja Curt Lincoln Midget-autojen kisan.


17.8  Midgetien SM-kisassa Hyvinkäällä Lars Finnilä on nopein ennen Pentti Loivarantaa, ja moottoripyöräluokkien kärkeen kaasuttavat Curt Ginman ja Walter Bergström.

Maarata-ajoissa Kouvolassa Yrjö Heikkilä on jälleen kahden luokan nopein.
Nudistien olympiakisojen kaikki voitot menevät sveitsiläisille; nuorin osanottaja on 80 metrin juoksun ajalla 13,4 voittava 16-vuotias tyttö.

7.9   Pyynikin suurajossa Olli Riekki kukistaa 350 ksm:n luokassa Curt Ginmanin ja Nils Schröder 500 ksm:n luokassa Walter Bergströmin.

14.9 Raumalla ajetaan TT-ajon viimeinen SM-osakilpailu: B-luokan nopein on Nils Schröder ja C-luokan Esko Lahti, mutta mestaruudet menevät B:ssä Curt Ginmanille ja
Olli Riekille tasa-pistein ja C:ssä Pauli Koskelalle.
Lahden raviradalla käytävissä mp-ajoissa Ossi Böckerman kaatuu ja loukkaantuu vakavasti; Yrjö Heikkilä voittaa molemmat luokat.

29.9. Suomen speedway-joukkue kukistaa Nokian moottoriradan iltavalaistuksen loisteessa ruotsalaisen Monakerna-joukkueen 55-47 Simo Yläsen ollessa paras pisteittenkerääjä

Moottoripyörän ääni: Gilera-57


Eläintarhanajo 1957

1953

10.5. Eläintarhan ajoja seuraa 76492 pääsylipun lunastanutta katsojaa: Curt Lincoln ajaa kääpiöautoluokassa ainoaan suomalaisvoittoon, ja Englannin A.J. Dudley-Ward voittaa molemmat mp-luokat Nils Schröderin ollessa C-luokassa toinen, Esko Lahden kolmas ja Raine Lampisen neljäs. Moottoripyöräkisan ikävämpiä puolia ovat 26-vuotiaan Carl-Olof Tötterströmin elämän päättyminen ulosajoon ja Englannin Harry Bostockin joutuminen sairaalaan, ja jälkimmäisen kohtalon kokee myös kääpiöautoluokan Antti Paavolainen.
 
Hockenheimissa 41-vuotias Bruce M. Campbell pelastuu nipin napin palavasta kääpiöautostaan, ja Limburgin kilpailussa midgetiä ajava pyöräilyn MM Joseph Scherens loukkaantuu pahasti. Hockenheimissa saksalaismoottoripyöräilijä Gotthilf Gehring kuolee nurinajon seurauksena; voittoihin ajavat Saksan Werner Haas (125 ja 250 ksm), Britannian Fergus Anderson (350), Italian Enrico Lorenzetti (500) ja pari Eric Oliver - Stanley Dibben (sivuvaunut).
 
13.5. Tampereen Ajossa Sorsapuistossa A.J. Dudley-Ward voittaa 500 ksm:n luokan mutta jää Ruotsin Sven Anderssonin voittamissa 350-kuutioisissa neljänneksi. Kilpa-autoluokassa Eltsu-voittaja Rodney Nuckey on ykkönen, ja midgetien voittoon ajaa Pentti Loivaranta.
 
14.5. Aunelan TT-kilpailuissa Porvoossa Nils Schröder voittaa isomman ja Olli Riekki pienemmän luokan.
 
17.5. Ruissalon 16. TT-ajoissa C-luokan voittaa Nils Schröder, ja B-luokassa ruotsalaisen Sven Anderssonin takana kakkoseksi ajaa Curt Ginman.
 
24.5. TUL:n alaisissa Harjun TT-ajoissa Moottoriliiton miehet Curt Ginman ja Walter Bergström korjaavat voitot.
 
 
31.5. Tiilimäen TT-ajoissa Porissa Walter Bergström voittaa C-luokan ja Curt Ginman B-luokan.
 
4.6. Turussa ajetaan speedwayn PM-karsintaa: Kauko Jousanen on nopein, ja Yrjö Heikkilä ei ilmaannu lainkaan paikalle.
 
7.6. Växjössä ajetussa speedwayn nelimaaottelussa Ruotsi on ykkönen ja Suomi selvä jumbo.
Imatran TT-ajoissa C-luokan voittaa Nils Schröder, B-luokan Olli Riekki ja midgetit Pentti Loivaranta.
Pilvenmäen raviradalla Forssassa ajetaan TUL:n moottoripyörien ratamestaruuksista, ja 500-kuutoisten paras on Yrjö Heikkilä.
8.6. Man-saaren ajot alkavat 350 ksm:n MM-osakilpailulla: Rhodesian Ray Amm ajaa ykköseksi ennen Australia Ken Kavanagh'ta, ja päivän kuolonuhreja ovat 37-vuotias Thomas Swarbrick ja 28-vuotias Harry Stephens.
 
10.6. Man-saaren 250 ksm:n kisan nopeimmat ovat skotti Fergus Anderson ja Saksan Werner Haas.
 
11.6. -saarella 500 ksm:n voittoon ajaa Nortonillaan Ray Amm ennen J. Brettiä ja H. Armstrongia, mutta viikatemies kellistää 43-vuotiaan Les Grahamin ja 23-vuotiaan tasmanialaisen G. Walkerin
 
Man-saaren 125-kuutioisten nopein on Englannin Les Graham ennen Werner Haasia ja maanmiestään Cecil Sandfordia.
 
14.6. Jyväskylässä Yrjö Heikkilä ajaa 500-kuutioisellaan rataennätyksen.
 
28.6. Loviisan raviradalla ajetaan moottoripyörillä, ja Ilmo Teräs voittaa tällä kertaa Kauko Jousasen.
 
5.7. Moottoripyörien Belgian GP:ssä Englannin Fergus Anderson voittaa 350 ksm:n ja Italian Alfredo Milani 500 ksm:n luokan, ja jälkimmäisessä Australian Ernest Ring ajaa ulos radalta ja kuolee.
Autojen Ranskan GP:ssä Reimsissä Mike Hawthorn voittaa niukasti Juan Manuel Fangion. Reims'in 12 tunnin ajon voittoon ajaa Jaguarillaan pari Peter Whitehead / Stirling Moss.
7.7. Norjan Basse Hveem ajaa ensi kertaa Englannissa West Hamin speedway-joukkueessa ja kerää 10 pistettä Bradfordia vastaan; samassa kisassa 23-vuotiaasta Harry Eyresistä tulee Englannin speedway-ratojen neljäs kuolonuhri kuluvana vuonna.
 
11.7. Hedemorassa 350 ksm:n TT-kisan voittaa Saksan Karl Hoffmann Kavanagh'in keskeytettyä.
 
12.7. Maarata-ajon ensimmäisessä SM-erässä Kouvolassa Yrjö Heikkilä voittaa 500 ksm:n ja Leo Romppanen 350 ksm:n kisan, ja Unto Assinen päätyy moottoripyöräkilpailujen kuolonuhrien joukkoon. Hedemorassa Ken Kavanagh voittaa A-luokan skotti Robert McIntyren sijoittu-essa toiseksi ja Nils Schröderin kuudenneksi, ja sivuvaunuluokassa sveitsiläisen Roland Benzin purkkiorja Rudolf Kühn kuolee.
 
18.7. Helsingin Moottorikerhon järjestämä 1500 km:n ajo alkaa: mukaan on ilmoittautunut 52 moottoripyöräilijää ja 17 autokuntaa.
Silverstonessa Englannin GP:n voittoon ajaa Alberto Ascari.
19.7. Ruotsin Falkenbergin TT-kisassa Nils Schröder ajaa 350-500-kuutioisten voittoon.
 
21.7. 1500 km:n ajon tulokset saadaan laskettua: luokkavoittajia ovat R. Eklund (alle 150 ksm), H. Pennanen (alle 250 ksm), E. Vuorelma (yli 250 ksm), E. Isotalo - M. Strengell (autojen A-luokka) ja L. Lempinen - V. Kallio (autojen B-luokka).
 
25.7. Seinäjoella ajetaan maaradan SM-pisteistä: 500 ksm:n luokan voittaa Yrjö Koljonen ja 350 ksm:n E. Mäkinen. Risto Toman'ilta katkeaa jalka kaatumisen seurauksena, ja Yrjö Heikkilältä murtuu kolme selkänikamaa ja jalkapöydän luu.
 
26.7. Seinäjoella maarata-ajon nopeimmat ovat Kauko Jousanen (500 ksm) ja Leo Romppanen (350).
Raumalla 3. TT-ajon SM-osakilpailussa Antero Ventoniemi voittaa C- ja Olli Riekki B-luokan, ja midgetien kisan nopein on Lars Finnilä.
 
2.8. Moottoripyörien Ranskan GP:ssä 350 ksm:n kisan voittaa britti Fergus Anderson, mutta kierrosennätyksen kuittaa nimiinsä Rhodesian Ray Amm, joka kuitenkin kaa-tuu juuri ennen kisan loppua katkaisten olkaluunsa. Sivuvaunuluokan ykkönen on Eric Oliver, mutta huomiota herättää seitsemänneksi ajavan ranskalaisen Raphael Drionin purkkiorja, kauniimpaa sukupuolta edustava saksalainen Ingeborg Stoll.
Karlskronan Blekingeloppetissa Nils Schröder ajaa 500 ksm:n voittoon ja 350 ksm:ssä kakkoseksi.
 
9.8. Salon TT-ajoissa Nils Schröder voittaa B- ja Esko Lahti C-luokan. Salassa Raimo Rein sijoittuu kv. motocross- eli scramble-kilpailussa kolmanneksi.
 
16.8. Lappeenrannassa Vesitornin TT-ajoissa Nils Schröder voittaa 350- ja P.O. Lindholm 500-kuutioiset.
 
23.8. Hyvinkään lentokentällä ajetaan midgetien viimeinen SM-erä: 34-vuotias Curt Lincoln ajaa voittoon ja Suomen mestariksi vaikka kävelee kainalosauvojen varassa loukattuaan uintiretkellä oikean jalkansa pullonpohjaan. Kilpamoottoripyörien voittoon ajavat Olli Riekki (350 ksm) ja K-O. Lindholm (500) Unto Viitalan ollessa ykkönen 500-kuutioisilla luettelokoneilla. Sveit-sin GP:n 350-kuutioisten voittoon ajaa Fergus Anderson.
 
30.8. Porissa maaratamoottoripyöräilyn 3. SM-erässä 500-kuutioisten nopein on Ilmo Teräs ja 350-kuutioisten vaasalainen Sulo Palomäki. Aamupäivän harjoituksissa sattuu paha kolari, kun Leo Romppanen pysähtyy yllättäen radalle ja joutuu Martti Eskelisen yliajamaksi.
 
3.9. Italialaiset lehdet kertovat Ferrarin työntekijän varastaneen uuden auton salaiset piirustukset ja myyneen ne kilpailevalle tehtaalle, minkä Enzo Ferrari kertoo pääsyyksi muutamaa päivää aiemmin julkaisemaansa päätökseen luopua kilpa-autojen valmistamisesta.
 
6.9. Pyynikin TT-ajossa, joka on myös SM-osakilpailu, ajaa Olli Riekki 350 ksm:n luokassa ykköseksi ennen Nils Schröderiä, ja 500-kuutioisissa ennen Schröderiä maaliin ennättää Esko Lahti. Turussa ajetaan speedwayn neli-maaottelun toinen jakso, jossa Ruotsi ja Tanska ovat edelleen paljon edellä Suomea mutta Norja jää taakse (Ruotsin Rune Sörmander ajaa neljän kierroksen rataennätyksen 1.14,9).
Helsingissä käydään 11. moottorivenemaaottelu Suomi - Ruotsi, jonka vieraat voittavat 19-41. Samalla jaetaan ensimmäiset SM-tittelit: Ruotsin M. Claessonin jälkeen maaliin tuleva August Aaltonen on C-luokan mestari, ja Augustin 15-vuotias Rauno-poika voittaa A-luokan.
10.9. Man-saarella Dennis Parkinson ajaa Norton-pyörällään Manx Grand Prix -ajon voittoon.
 
15.9. Kv. moottoripyörien kuuden päivän ajo alkaa Tsekkoslovakian Gottwaldovissa, ja mukana on neljä suomalaista (Tor-Erik Johansson, Rainer Eklund, Walter Bergström, Antero Ventoniemi).
 
20.9. Speedwayn nelimaaottelun kolmannella jaksolla Odensessa Suomi on jumbo Ruotsin, Tanskan ja Norjan jälkeen. Moottoripyörien kuuden päivän ajossa suomalaisista Ventoniemi ja Johansson ajavat virhepisteittä maaliin.
 
22.9. Speedwayn nelimaaottelun neljäs jakso ajetaan Oslossa: Ruotsin Olle Nygren on nopein ja suomalaisista paras on 11:nneksi sijoittuva, varamiehenä mukaan lähtenyt Aulis Tuominen. Ruotsi on tämänkin jakson nopein ja voittaa koko maaottelun Suomen jäädessä viimeiseksi.
 
27.9. Moottoripyörien maarata-ajon 4. SM-erässä Ilmo Teräs voittaa 500-kuutioiset, vaikka joutuukin tiukoille Kauko Jousasen kanssa, ja Sulo Palomäki 350-kuutioiset.
 
Laakson kentän maastossa käydään kv. motocross-kilpailut, joissa "Rekolan vauhtipaholainen" Raimo Rein pitää isolla koneellaan parasta vauhtia, ja Atso Lehto voittaa 250-kuutioiset ja Toimi Skyttä pikkuluokan.
 
17.10. TT-ajon SM jää toistaiseksi ratkaisematta, koska Porin lentokentällä pidettäväksi aiottu 5. erä joudutaan perumaan ilmailuviranomaisten jätettyä järjestäjät ilman lupaa kentän käyttöön.
 
18.10. Vimmerbyssä ajetaan Ruotsin ja Suomen moottoripyörien maantieajon maaottelun toinen osa, joka suomalaisilta menee penkin alle, kun Tor-Erik Johansson ja Walter Bergström joutuvat keskeyttämään jo 1. etapilla. Antero Ventoniemen ansiosta loppupisteet ovat Ruotsille 7-3 ja koko maaottelu päättyy tasalukemiin 10-10. Samassa yhteydessä Ruotsin mestareiksi ajavat Hans Andersson (iso luokka) ja Egom Gustavsson (pieni luokka).
 
Tampereella speedwayn liitto-ottelussa TUL kukistaa Moottoriliiton 64-42.1953

1954
 
9.5. Eläintarhan ajoja seuraa 74630 maksanutta katsojaa. Moottoripyörien C-luokan nopeimmat ovat Esko Lahti, Raine Lampinen ja Curt Ginman, ja B-luokan voittaa Ruotsin Sven Andersson. Toisen ruotsalaisvoiton ottaa alle 2000-kuutioisten urheiluautojen luokassa John Bengtsson, ja yli 2000-kuutioisissa nopein on Britannian Michael Head. Kilpa-autojen luokka C:n voittaa britti Rodney Nuckey, kun Roger Laurent saa varaslähdöstä minuutin sakon. Kilpa-autojen F3-luokan eli midgetit voittaa Britannian Eric Brandon ennen Rodney Nuckey'ta ja Curt Lincolnia saaden parhaasta kierrosajasta (1.04,1) Maarian Auton kunniapalkinnon. Kuolonuhreilta vältytään tällä kertaa, mutta pahiten loukkaantuu Siro Toivela, joka onnistuu väistämään mäntyä ja teräspylvästä mutta törmää koivuun.
Hockenheimin mp-kilpailuissa Werner Haas voittaa 125 ja 250 ksm:n ja Fergus Anderson 350 ksm:n lähdöt.
 
16.5. Växjössä Eric Brandonin voittamassa midget-kilpailussa ruotsalainen Allan Karlsson kuolee ajettuaan päin pylvästä.
 
 Ruissalon 17. TT-ajoissa midget-kisan voittaa Curt Lincoln ennen Pentti Loivarantaa ja Lars Finnilää. Moottoripyörien 500 ksm:n luokassa nopeinta vauhtia pitää Eltsussa keskeyttänyt Britannian A.J. Dudley-Ward ennen Harald Karlssonia ja Walter Bergströmiä, mutta 350-kuutioisissa Sakari Järvimaa ja Nils Schröder pitävät britin aisoissa.
 
Luigi Musso ajaa Napolin GP:n voittoon.
 
21.5. Tampereella speedwayn haasteottelussa muu Suomi voittaa Tampereen 46-57.
 
23.5. Aulangon TT-ajoissa C-luokan nopeimmat ovat Walter Bergström ja Nils Schröder ja B-luokan parhaat Sakari Järvimaa ja Ruotsin Sven Andersson.
Hedemoran autokilpailuissa päivän nopein on Portugalin Casimiro de Oliveira. Midgetien voittoon ajaa Eric Brandon Curt Lincolnin ja Lars Finnilän keskeyttäessä.
25.5. Speedwayn MM-karsinnassa Turussa Kauko Jousanen on nopein, kun Yrjö Heikkilä ja Ilmo Teräs jäävät saapumatta.
 
20.5. Skarpnäckissa Curt Lincoln voittaa midget-kisan ja Lars Finnilä ajaa neljänneksi.
 
30.5. Porin TT-kilpailuissa 500 ksm:n paras on Walter Bergström ja 350 ksm:n Sakari Järvimaa.
 
3.6. Oslossa ajetaan speedwayn MM-karsintaa: Olle Nygrenin johdolla Ruotsi vie kaikki kahdeksan jatkokarsintapaikkaa, Simo Ylänen on 14:s ja Kauko Jousanen 15:s.
 
6.6. Jyväskylässä Walter Bergström ajaa Harjun TT-ajojen kiertopalkinnon itselleen kukistaessaan Nils Schröderin n. 10 sekunnilla, ja B-luokan voittaa nokialaisyllättäjä Ensio Seppä.
Budapestin TT-ajoissa voitot jäävät isäntämaahan, ja suomalaisista 5:nneksi ajavat Harald Karlsson 500 ksm:ssä ja A. Tanskanen 350 ksm:ssä.
 
7.6. Brittiläinen moottoripyöräilijä R.J. Ashford kuolee ajettuaan nurin TT-ajojen harjoituksissa Lontoossa.
 
10.6. Tampereella speedwayn nelimaaottelun osakisassa Suomi sijoittuu Ruotsin jälkeen toiseksi Kauko Jousasen ja Simo Yläsen voittaessa yhden erän.
 
13.6. Målillassa jatketaan speedwayn nelimaaottelua: Ruotsi on ykkönen ennen Tanskaa ja Suomea.
 
Kv. speedway-kilpailuissa Wienissä Itävallan Fritz Dirtl voittaa MM Fred Williamsin.
 
16.6. Speedwayn nelimaaottelun Oslon-osakilpailussa Suomi jää neljänneksi ja Ruotsi on jälleen ykkönen Ove Fundinin kerätessä eniten pisteitä.
 
18.6. Man-saaren TT-ajoissa Rhodesian Ray Amm voittaa 500 ksm:n kisan, joka keskeytetään huonon sään takia sen jälkeen, kun S. Sandys-Winsch on ajanut kuolettavasti ulos.
 
20.6. Speedwayn nelimaaottelussa Oslossa Ruotsi on ykkönen ennen Tanskaa ja Suomea, ja ottelun yhteispisteissä järjestys on sama.
 
Ulsterin TT-ajon GP:n nopeimmat ovat 125 ksm:ssä Itävallan Rupert Hollaus ja 500 ksm:ssä Rhodesian Ray Amm.
 
4.7. Francorchampsissa moottoripyörien Belgian GP:ssä Australian Ken Kavanagh voittaa 350 ksm:n kisan, jossa hänen maanmiehensä Gordon Laing saa surmansa ja toinen Norton-kuski, Kanadan R. Godwin kuljetetaan tajuttomana sairaalaan.
 
10.7. Luokkavoittoihin moottoripyörien Hollannin GP:ssä ajavat Itävallan Rupert Hollaus (125 ksm), Saksan Werner Haas (250), Englannin Fergus Anderson (350) ja Englannin Geoff Duke (500).
 
18.7. Moottoripyörien maaratamaaottelussa Seinäjoella Suomi kukistaa Ruotsin pistein 52-28 Kauko Jousasen ollessa nopein ja paras pistemies. Hedemoran GP:ssä tsekki Václav Parus voittaa 125 ksm:n, Ray Amm kukistaa 350 ksm:ssä niukasti Uuden-Seelannin Rod Colemanin, mutta isossa luokassa Coleman on maalissa ennen Ammia Raine Lampisen hävitessä kahdella kierroksella.
 
1500 km:n ajon tulosten valmistuessa selviää, että kisan ovat virhepisteittä suorittaneet alle 250-kuutioisissa Carl Gustaf Wendelin ja Unkarin György Csepregi sekä yli 250-kuutioisissa Olle Helander.
 
25.7. Moottoripyörien Saksan GP:ssä Stuttgartissa Englannin Dennis Lashmar heittää henkensä kaaduttuaan Geoff Duken voittamassa 500-kuutioisten kisassa. Muut luokkavoittajat ovat Ray Amm (350), Werner Haas (250), Rupert Hollaus (125) ja saksalaispari Wilhelm Noll - Fritz Cron (sivuvaunut).
 
8.8. Hyvinkäällä Raimo Rein voittaa SM-motocrossin toisen erän mutta Olle Helander nousee pistejohtoon.
 
21.8. Jyväskylän Suurajon ensimmäinen kuljettaja saapuu klo 7.37 Pallastunturille, jossa pidetään neljän tunnin lepotauko.
 
22.8. Moottoripyörien Sveitsin GP:ssä Geoff Duke varmistaa 500 ksm:n MM:n. Päivän ykköseksi ajaa 350 ksm:ssä Fergus Anderson ja sivuvaunuissa Wilhelm Noll.
 Saxtorpissa Bill “Buffalo” Nilsson voittaa Ruotsin motocross-GP:n.
 
 Oulun Moottorikerhon vauhtikisoissa raviradalla Kauko Jousanen voittaa ylivoimaisesti 500 ksm:n ja E. Aaltonen 350 ksm:n.
 
1.9. Ruotsin kuuden päivän ajon 1. etapin (Sundsvall-Kramfors) voittajaksi pyöräilee Lars Nordwall.
 
5.9. Pyynikin TT-ajoissa Sakari Järvimaa jättää 350 ksm:ssä taakseen Irlannin Bob Matthewsin ja Tsekkoslovakian Frantisek Bartosin ja Jan Kostirin ja vie myös SM:n, kun tasapisteissä ollut Nils Schröder kaatuu. Harald Karlsson voittaa 500 ksm:n kisan ja SM:n ennen Walter Bergströmiä, kun Englannin Dudley Wardille sade aiheuttaa teknisiä ongelmia.
 Jyväskylässä kaksi katsojaa ja kolme kilpailijaa loukkaantuu sairaalakuntoon, kun ratanopeuskilpailussa P. Peltokangas, S. Nurminen ja Risto Tomanni ajavat yhteen.
Turun Hippoksella maaradan SM-kisassa Rauno Aaltonen voittaa 350 ksm:n kisan, ja 500 ksm:ssä Eino Kulmakorpi kukistaa Kauko Jousasen.
Skarpnäckin midget-kisan voittoon ajaa Englannin Ivor Bueb Curt Lincolnin päätyessä 3:nneksi ja Pentti Loivarannan 4:nneksi.
7.9. Man-saaren kuolonuhrien listalle lisätään 36-vuotias moottoripyöräilijä R. Butler.
 
11.9. Moottoripyörien Monzan GP:n harjoituksissa 125-kuutioisten MM-sarjaa johtava 23-vuotias Rupert Hollaus ajaa kuolonkolarin.
 
12.9. Turussa Iso-Heikkilän TT-ajoissa Walter Bergström voittaa 500 ksm:n kisan ennen Viljo Heinoa ja Harald Karlssonia, ja 350-kuutioisten ykkönen on Urho Mäkinen.
 
 Ruotsissa Saksan Hans Bartlin voittamassa Skånen ajojen 500 ksm:n luokassa Raine Lampinen jää 8:nneksi.
 
17.9. Tampereen Paholaisten ja Turun Ampiaisten speedway-ottelussa Teppo Mäntyniemi kaatuu ja loukkaantuu sairaalakuntoon.
 
19.9. Speedwayn mestaruussarjaottelussa Nokian Ässät - Vaasan Kärpät vaasalainen Arvi Valtari törmää Nokian Yrjö Heikkilään ja saa aivotärähdyksen sekä ohjaustangon poskestaan sisään.
 
Nokian TT-ajoissa Viljo Heino (500 ksm) ja Aulis Paakkanen (350) ajavat TUL:n mestareiksi, vaikka jäävätkin päivän kisassa kolmansiksi Harald Karlssonin ja Urho Mäkisen voittaessa.
 
Solvallassa Kauko Jousanen voittaa kv. maaratakisan jättäen taakseen Olle Nygrenin ja Tage Nyholmin.
 
22.9. Kuuden päivän ajossa kilpailevista kahdeksasta suomalaisesta Olle Helander ja Lars Fager keskeyttävät pyörien rikkoutumisen vuoksi.
 
23.9.Kuuden päivän ajossa ovat virhepisteittä Itävalta, Englanti ja Tsekkoslovakia. Hopeapokaalista kilpailevista Suomen joukkueista B:llä on 644 ja A:lla 900 virhepistettä. Suomalaiskuskeista Esko Ventoniemi ja Jorma Teriö keskeyttävät.
 
24.9.
Kuuden päivän ajossa Antero Ventoniemi, Eino Saarinen ja Tor-Erik Johansson keskeyttävät. Itävalta putoaa kärjestä, kun Husarin pyörään tulee vika.
 
25.9. Kuuden päivän ajon voittaa Tsekkoslovakia, mutta vastalauseita joudutaan vielä käsittelemään. Hopeapokaalin voittaa Hollannin B-joukkue.
 
10.10. Kilpa motocrosssin SM:sta jatkuu Lappeenrannassa: Carl-Gustaf Wendelin kukistaa Raimo Reinin ja johtaa SM-pisteissä.
 
13.10. Kolme päivää aiemmin Mäntässä pidetyissä moottoripyörien maaratakilpailussa loukkaantunut tamperelainen Seppo Punkka kuolee.
 
 
 
 

 


                

            BSA B20 1937           BSA XB33-47       Yamaha TZ 350 B -75      Yamaha TZ 350 C -76                            

Räyskälä 2005
©2019 riuta / MP urheilu 1950-54 Suomi - suntuubi.com