Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
Takaisin etusivulleAjohistoriani 1956-2008
-
Kiinnostuminen pyöräilyyn 1956
      

 
           Tapio Rautalammi 1949 
   Porissa "Lusikkalinnan" pihassa.
                            

 1956 Liittyminen PMK:n poikajaostoon, myin ohjelmia Tiilimäen TT-kisoissa sekä purettiin ja koottiin PMK:n talleilla Jawa, "lerppahuuli" Hanneksen johdolla.
  
Polkupyöräkisat 1956-59
Pilputtuani pari äidin polkupyörää hyppyreissä jatkoin kilpailutoimintaa omalla polkupyörälläni Porin metsässä koolla oli usein kymmenkuntakin poikaa, järjestettiin kaikenlaisia kisoja, poikia tuli koko ajan lisää , pyöriä rakennettiin oli etujousituksia kurakaaret ylhäällä, pitkät satulat , valolaitteet pois, jne. hienojakin laitteita, punaiseksi maalattuja kromattuja, pian oli omat kaupunginosajoukkueet 5-6 joukkuetta kaikkiaan Kimalaiset, Pörriäiset, jne. edustin Pääskyjä. lajeina kaikki mahdolliset mm. Trial, maantieajo, jäärata moto-Cross, jne,
  
Mopokisat 1959-61
-59, eka mopo Pyrkijä, jota viritettiin milloin minkäkin näköiseksi, välityksiä, pakoputki välillä ylös ja joskus ei lainkaan koko putkea! kaasaria suurennettiin, jopa suunniteltiin pitkäiskuista konetta!!??   Joskus viritelmä kulki joskus ei, touhu jatkui porukassa. Ajettiin Kokemäen raviradalla Pori-Kokemäki Spedway joukkuekisa, käytiin ajamassa Raumalla Salinkedossa Motocross kisa, Porissa ajettiin jääratakisoja ja Trialia, kokoonnuttiin Porin metsässä ja keksittiin mitä kisailua milloinkin, tapahtuma paisui väki lisääntyi mukana jo vanhoja äijiä mopoineen.
 
Motocross 1961-75
-61 Eka moottoripyörä ihka uusi Jawa MC 250, Talutin huhtikuussa läpi kaupungin vehkeen ylpeänä kotiin.
Sain MP kortin Huhtikuussa ja Eka Moto-Cross kisa Tampereella heti Toukokuussa, voitto, ja mies oli lajille myyty. Toinen kisa Raumalla ja kova into — ja päin puuta!! kun olin ajanut eka kierrosta 500 metriä!. Kolmas kisa heti seuraavana päivänä toisena Helluntaipäivänä Hyvinkäällä, toinen puoli pyörää lastattiin autoon ja kohti Hyvinkäätä, aamulla tuli etupää poikien mukana Porista, ei kun kisaan ja sijoitus 4.s. alku uralle oli itseluottamusta antava.
 Ajoinkin Motocrossia sitten 14 v. Paras henk.koht sijoitus kauden SM lopputuloksissa oli 5s. Paras SM osakilpailusijoitus oli toinen.
Joukkuemotocrossissa saavutin 2 SM kultaa yhden hopean ja pronssin TMK:n joukkueessa jossa ajoivat huiput Jyrki Storm ja Jaakko Lehmuskoski, tuolloin tutustuin myös Jarno Saariseen TMK:n saunailloissa TMK:n huvilalla Ruissalossa –60 luvun lopussa.
5 kertaa minut valittiin MC- maaotteluun.
MM- kisoja ajoin viidet, paras eräsijoitus Tanskassa v.-74 500 luokassa oli 11 , kisan voitti Heikki Mikkola joka voitti myös mailmanmestaruuden ko. vuonna.Kv. kisoja ajoin ympäri eurooppaa Ruotsi, DDR, Saksa, Ranska, Espanja, Jugoslavia, Unkari, Tsekkoslovakia, Sveitsi, Lichtenstein. Pisin yhtäjaksoinen kisareissu Volkkarilla 6 viikkoa Ranska 5 kisaa ja Espanja 1 kisa. Erikoisimmat radat löytyi Ranskasta jossa rata oli rakennettu joen molemmin puolin joten joki jouduttiin ylittämään 2x omakyhäelmä-siltaa pitkin 200 l tynnyrien päälle oli laitettu 10 mm vesivanerit!!?? Tsekkien Rosnovista löytyi rata jossa tasaisen pelto-osuuden jälkeen rata näytti katoavan kokonaan, aamuharjoituksissa minun oli pysähdyttävä! pystysuoraa seinää 2 m ja alhaalla loivennus!!??
MC Pyörät: -61Jawa 250(uusi), -63 HVA 250(uusi), -65 HVA 250(uusi), -67 HVA 250(Jyrki Stormin edelliskauden MM 5-pyörä), -69 CZ 250(uusi), -70 CZ 250(uusi), -71 HVA 250(uusi), -73 HVA 400(uusi), -74 HVA 400(uusi). Lopetin MC urani v –75, vaihdoin 400 ”Husseni” 250 Honda XL:n joka on minulla vieläkin. Tämä oli ensimmäinen rekisteröity moottoripyöräni. Motocross kausien 1961-75 silloisia ajajia on vieläkin mukana, nyt RR Classicissa mm.Lars Dufelin , Kari Lahtinen , sekä Osmo Partti.
 
Hiljaiseloa moottoripyöräilyssä 1975-84
 Kesti n 10v en ajanut Hondallani oikeastaan lainkaan. Olin mukana yhdistystoiminnassa PMK:n johtokunnassa, käynnistämässä sarjacrossit Poriin, kilpailujen johtotehtävissä, SML:n kilpailujen valvojana , ym mutta nämä eivät olleet minun lajejani joten luovuin näistä järjestötehtävistä nopeasti. Oli minulla toinenkin syy lähdin Saksaan pelaamaan ja valmentamaan ammatikseni jääkiekkoa.
 Camp-Feuer
Matkamoottoripyöräily 1985-95
Sitten iski kärpänen ja hankin ison nelari-enduron 500 ”Kotarin”, porukalla kierrettiin kokoontumisajoja lappia ja ulkomaita myöten, parin vuoden päästä vaihdoin 600 ”Kotariin”, sitten vaihtui peli taas ja vuorossa oli 650 Honda Revere jolla ajoin 4 ssä vuodessa 60.000 km Italiaa myöden.
 Vanhojen kisapyörien näytösajot 1995-97
-95 alkoi kiertäminen ja telttailu jäädä oli löydettävä uusia haasteita laji löytyi sopivasti kun Porissa järjestettiin näytösajoja vanhoille kilpamoottoripyörille, kun vielä sattumalta löysin kirpputorilta 2-T ja 3 syl.750 Suzuki GT:n vm.-73 niin alkoi Classic menopeli kehittyä, ylimääräiset roippeet pois ja rakennettiin pitkä tankki , kisasatula , sarvet alas, kisapakoputket ja jo oli peli niin kuin Barry Sheenen tehdas Suzuki –70 luvun alussa! Nelitahtiluokassa ajoin Honda XL:llä.
Näytösajoja varten rakensin v –97, Norton 500 Domiracerin vm. –56, osia ostin ympäri mailmaa Englantia myöden josta sain Norton Manxin tankin, satulan, Fetherbed-rungon, etunumerokilven, Roadholder-etupään, kytkimen, kone on 2 syl. Dominator. Tällä pyörällä olen osallistunut mm. Karlskogan PM luokkaan 500, Eläintarhan näytösajo, Väinölänniemen näytösajo, Oriveden MK:n 50 vuotis näytösajo, Motoparkissa PM kisojen näytösajoon jne, muita näytösajoja: Ruissalonajo, Porin TT, Juthbacka,
 
Classic Race 1997-
Sain ostaa aidon kisapyörän Anssi Reskon Yamaha TZ 350 -75, jolla hän oli ajanut yhden MM pisteenkin –75 sijoituttuaan kymmenenneksi Tsekkoslovakian MM kisassa Brnossa. Soitin Anssille ostettuani hänen entisen Yamahansa, hän kertoi että hänen kilpailumatkansa jatkui Opatjaan ent. Jugoslaviaan jossa oli seuraava RR MM osakilpailu, siellä hän lainasi pyöränsä Jugoslavian mestarille kilpailuun, joka ajoi niin kovaa että sulatti siitä männät. Olin tutustumassa v.-96 Lindkopingissä Classic Race ympyröihin oppaana oli mm. Lasse Oksanen ,ja olin heti myyty mies, kausilla 1997-99 kiersin kaikki pohjoismaiset ,Nordic, EM ja SM Classic Race mestaruuskisat Ruotsista hankkimallani ex Ruotsin mestarin Eilert Lundstedt Yamaha TZ 350 C -76 pyörällä, luokka .70 (Seventies) oli -99 vuonna eka kertaa jaettu yli ja alle 250, ajoin sinä kautena kahta luokkaa kyllä kiirettä piti , minulle kertyi vuonna -99 yhteensä 21 kilpailua, harjoitus ja aika-ajot päälle.Tutuksi tulivat seuraavat RR radat Karlskoga, Våler,Lindköping, Knutstorp, Alastaro,Ahvenisto, Kemora, Motopark, Mo I Rana, Botniaring, Mittsverigeban Härnosandissa, Falkenberg,Anderstorp ja myöhemmin Englannin Snetterton sekä Donington Park.
Feder schreibt in's Buch
          Tapio

Moottoripyörän ääni Vincent Rapide 1950

 


                

            BSA B20 1937           BSA XB33-47       Yamaha TZ 350 B -75      Yamaha TZ 350 C -76                            

Räyskälä 2005
©2019 riuta / Ajohistoriani 1956-2008 - suntuubi.com